суботу, 30 квітня 2016 р.

Лікування компотом


   Готують з нових, сушених, заморожених і консервованих плодів і ягід з 1-го виду або суміші.

   Компоти з свіжих плодів і ягід (дієти № 1, 2, '3,' 4в ,: 5а, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 15). Яблука, груші, айву чистять, прибирають серцевину, нарізають часточками. Очищення заливають водою, готують, відвар проціджують, розчиняють в ньому цукор (ксиліт або сорбіт) і лимонну кислоту. Придбані сиропи вживають для виготовлення компотів. Яблука, груші, айву закладають в жаркий сироп і готують: яблука, груші - 6 - 8 хв; айву-15 -20 хв. Просто розварюються виду яблук, стиглі груші, а ще абрикоси, сливи і персики (у відсутності кісточок) заливають киплячим сиропом і охолоджують. Нарізану скибочками (кружечками, часточками, кубиками) м'якоть динь, кавунів, ананасів, бананів, апельсинів, мандаринів, а ще вишню, черешню, малину, суницю кладуть в охолоджені сиропи сирими. На дієти № 1, 2, 46, 5а, 13-компоти протирають. На 1 л компоту йде 300 г свіжих плодів і ягід. ароматизують; компоти цедрою лимона, корицею.


   У готових компотах сироп прозорий, безбарвний або трохи забарвлений, з акцентованим смаком і ароматом, в мірку солодкий, з приємною кислинкою. Плоди і ягоди -мягенькіе, але не м'яті (див. Табл. 92).

   Компот із сухофруктів (дієти № 2, 3, 4в, 5а, 5, 6, 7, 10а, 10, 10с, 11, 13, 15). Сухофрукти (125-150 г на 1 л) перебирають, відокремлюють яблука і груші (великі екземпляри нарізують) і миють у теплій воді, змінюючи її 3 - 4 рази. Яблука та груші заливають гарячою водою, вводять цукор і готують по м'якості (35 - 40 хв), потім додають абрикоси, чорнослив і родзинки. Оброблене компот остуджують і вимагають (краще ніяк не менше 6 год). Для дієт № 2, 5а, Юс, 13 плоди готують (без цукру), протирають, додають цукор і доводять до кипіння.

   Плоди і ягоди в компотах цільні, неможливо переварені; для дієт -№ 2, 5а, 10а, 13 - помірно протерті; сироп безбарвний, кавового кольору; присмак солодкий (див. табл. 92).

   Компоти з консервованих плодів (дієти № 3, 5, 10, 11, 15). Консервовані яблука і персики нарізають часточками, сливи і черешню залишають в цілому вигляді. Цукор розчиняють у воді, кип'ятять, вводять сироп від консервованих плодів і остуджують. Плоди розкладають в стакани або креманки і заливають охолодженим сиропом (див. Табл. 92).


Verification: 35c4b8b4c8938044839be1aaccb3c096

1 коментар:

  1. Спасибо за статью. Теперь буду знать как лечить болезни при помощи компота.

    ВідповістиВидалити