суботу, 30 квітня 2016 р.

Засвоєння їжі


   Засвоєння їжі настає з її перетравлення в травному тракті, триває при усмоктуванні харчових препаратів в кров і лімфу і закінчується засвоєнням харчових препаратів клітинами і тканинами організму. В ході перетравлення їжі перед діянням ферментів органів травлення, головним чином шлунка, підшлункової залози, тонкої кишки, білки розщеплюються по амінокислот, жири -по жирних кислот і гліцерину, засвоювані вуглеводи -по глюкози, фруктози, галактози. Дані прості складові частки харчових препаратів всмоктуються з тонкої кишки в кров і лімфу, з якими розносяться по всіх органах і тканинах. Неперетравлена ​​їжа надходить "в товсту кишку, в якому місці виникають калові маси.


   Засвоюваність їжі - напевно ступінь використання містяться в ній харчових (поживних) препаратів організмом. Засвоюваність харчових препаратів знаходиться в залежності від їх можливості всмоктуватися з шлунково-кишкового тракту. Кількісну дієздатність до всмоктування (коефіцієнт засвоюваності) висловлюють у відсотках до загального змісту наданого харчового препарату в продукті або меню. Наприклад, з їжею надійшло в день 20мг заліза, а усмокталося з кишок в кров 2мг; коефіцієнт засвоюваності заліза складає 10%. Коефіцієнти засвоюваності харчових препаратів знаходяться в залежності від особливостей що входять в меню товарів, методик їх кулінарної обробки, стану органів травлення. При змішаному (що складається з тварин і рослинних продуктів) годуванні коефіцієнт засвоюваності білків складає в середньому 84,5%, жирів - 94%, вуглеводів (сума засвоюваних і неусвояемих вуглеводів) - 95,6%. Дані коефіцієнти вживають при розрахунках калорійної значення окремих страв і тільки меню. Засвоюваність харчових препаратів з окремих товарів відрізняється від зазначених величин. Так, коефіцієнт засвоюваності вуглеводів овочів в середньому 85%, цукру - 99%.

   Зрозумілість їжі характеризується ступенем напруги секреторною і двіготельной функції органів травлення при перетравленні їжі. До мало легкотравної їжі відносять бобові, гриби, заможне сполучною тканиною м'ясо, незрілі плоди, 1 пережаренние і зовсім жирні продукту, бадьорий майже гарячий хліб. Характеристики легкотравне і усваемость їжі час іноді не схожі. Зварені круто яйця довго перетравлюються і напружують функції органів травлення, однак харчові препарату яєць засвоюються відмінно.

   Пізнання відомостей про засвоюваності харчових препаратів з окремих товарів в особливо важливі в цілющому годуванні.

   Різними способами кулінарної обробки дозволено навмисно видозмінювати засвоюваність і зрозумілість їжі.

46523682

Немає коментарів:

Дописати коментар