суботу, 16 квітня 2016 р.

Хірургічні дієти


   Нульові (хірургічні) ДІЄТИ

   Відомості: 1) після операцій на органах травлення; 2) при напівнепритомному стані (пошкодження мозкового кровообігу, черепно-мозкова травма, інфекційні хвороби з високою температурою і ін.). Мішень призначення: забезпечити годування в умовах, коли прийом звичайної їжі неможливий, утруднений або протипоказаний; найбільша розвантаження і щажение органів травлення, застереження здуття кишечника (метеоризм).


   Загальна характеристика: дуже машинально і хімічно милує годування (водяниста, напіврідка, желеподібна, протерта їжа) в образі 3-х послідовно призначаються дієт - № 15,14. Дієти містять більш просто засвоювані інформатори білків, жирів і вуглеводів, підвищена чисельність води і вітамінів. Грубо урізано чисельність натрію хлориду. Часті прийоми їжі невеликими дозами.

   Примітки: Я Дієти № 6 і № 13 іноді називають № 1а та № 16 хірургічні. 2. На ніякі дієти показані енпіти (див. «Консервовані продукти і екстракти»).

   3. Після ніяких дієт використовують дієту № 1 або № 1 хірургічну. Крайня відрізняється від дієти № 1 підключенням некрепких м'ясних і рибних бульйонів і овочевих відварів і обмеженням цілісного сперма.

   Дієта № Оа. Призначають, як правило, на 2 - 3 дні. Їжа складається з рідких і желеподібних страв. У дієті 5 г білка, 15-20 г жиру, 150 г вуглеводів; 3,1-3,3 МДж (750 - 800 ккал); вільної води - 1,8 -2,2 л, кухонної солі - 1 м Температура їжі ніяк не більше 45 ° С. У страву вводять по 200 г вітаміну С; інші вітаміни - за призначенням. Прийом їжі 7 - 8 разів на день, на 1 прийом ніяк не більше 200 - 300 п

   Допустимі: слабенький знежирений м'ясний бульйон, " 'рисовий відвар з вершками або вершковим маслом, цежений компот, .. кисіль ягідний рідкий, відвар шипшини з цукром, желе фруктове, чай з лимоном і цукром, свіжоприготовані фруктово-ягідні соки, розбавлені в 2 3. рази солодкої водою (по 50 мл на прийом). • При удосконаленні стану на 3-й день додають: яєчко всмятку, вершкове масло - 10 г, 50 мл вершків.

   Виключені: всілякі міцні і пюреобразниє страви, цілісне молоко і вершки, сметана, виноградний і овочеві соки, газовані напої.

   Приблизна раціон дієти № 0А. 8 чг. 100 г теплого чаю з 10 г цукру, 100 г рідкого фруктового або ягідного киселю. 10 ч: 180 г води від яблучного компоту. 12 ч: 200 г слабенького м'ясного .бульона з 10. г вершкового масла. 14 ч: 150 г фруктового желе, 150 г відвару шипшини. 16 ч: 150-200 г чаю з лимоном і 10-15 г цукру. 18 ч: 180 г рисового відвару з 10 г вершкового масла або вершками, 100-150 г фруктового желе. 20 чя 180 г відвару шипшини. На ніч: 180 г води від компоту.

   Дієта № О (№ 1а хірургічна). Призначають на 2-4 дні після дієти № 0А, від якої різниться додаванням в вигляді: рідких протертих каш з рисової, гречаної крупи, геркулесу, зварених на м'ясному бульйоні або на воді з 1/4 - * / г сперма; слизових круп'яних супів на овочевому відварі, слабких знежирених м'ясних бульйонів з манною крупою; парового білкового омлету, яєць всмятку; парового суфле або пюре з нежирного м'яса або риби (звільнених від жиру, фасцій, сухожиль, шкіри); по 100 г вершків, желе, мусів з некислі ягід. В меню 40-50 г білка, 40-50 г жиру, 250 г вуглеводів; 6,5-6,9 МДж (1550-1650 ккал), 4-5 г натрію хлориду, по 2 л вільної рідини. Їду надають 6 раз в день, ніяк не більше 350-400 г на прийом.

   Приблизна раціон дієти № О (№ 1а хірургічна). 1-й сніданок: водяниста протерта кашка гречана на воді - 200 г з молоком і 5 г вершкового масла, паровий білковий омлет з 2 яєць, чай з лимоном. 2-й сніданок вершки - 100 г, відвар шипшини - 100 г. Обід: бульйон м'ясний з манною крупою -200 г, парове суфле з вареного м'яса - 50 г, відвар компоту -100 г. Полудень: яєчко всмятку, желе фруктове-150 г, відвар шипшини -100 г. Вечеря: суфле з вареної риби парове - 50 г, водяниста протерта геркулесова каша на м'ясному бульйоні - 200 г з 5 г вершкового масла, чай з лимоном. На ніч: желе фруктове -150 г, відвар шипшини - 100 г. На цілий день - 50 г цукру і 20 г вершкового масла.

   Дієта № Ов (№ 16 хірургічна). Працює для продовження розширення меню і переходу до фізично справжньому годівлі. У дієту вводять супи-пюре і супи- креми, паровие- страви з протертого вареного м'яса, курки або риби, бадьорий сир тонкопротертий з вершками або молоком по густоти щільний сметани, парові страви з сиру, кисломолочні напої, печені яблука, відмінно протерті фруктові та овочеві пюре, по 100 г білих сухарів. У чай додають молоко; 'каші молочні.

   У дієті - 80-90 г білка, 65 - 70 г жиру, 320-350 г вуглеводів; 9,2-9,6 МДж (2200 - 2300 ккал); 6 -7 г натрію хлориду. Їду надають 6 раз в день. Температура пристрасних страв ніяк не більше 50 ° С, прохолодних - ніяк не нижче 20 ° С.

   Приблизна раціон дієти: Ов (№ 16 хірургічна) 1-й сніданок: яйце некруто, кашка манна молочна - 200 г з 5 г вершкового масла, чай з лимоном і цукром. 2-й сніданок: сир тонкопротертий з вершками - 120 г, пюре з печених яблук-100 г відвар шипшини - 180 г. Обід: суп-крем овочевий - З0г, котлети м'ясні парові.

6425312

Немає коментарів:

Дописати коментар