середа, 30 березня 2016 р.

Як правильно і швидко вилікувати нежить

   Для того, щоб вилікувати нежить швидко, ефективно і без наслідків, необхідно дотримуватися кількох простих, але важливих правил:


   1) Нежить у дорослих.
   Потрібно сякатися правильно. При будь-якому нежиті, незалежно від його стадії і тривалості, сильне сякання призводить до негативних наслідків. Підвищений тиск, який створюється при цьому в порожнині носа, може закидати віруси і бактерії в слухову трубу, що викличе запалення середнього вуха. Крім того, порушується слизова оболонка, яка і так знаходиться в роздратованому стані. Висмарківать треба кожну ніздрю окремо і дуже акуратно, а щоб тиск в носовій порожнині не піднімалося, корисно при цьому відкрити рот.
Уникати всього, що може зайвий раз викликати подразнення слизової оболонки носа. Це сильне чхання, холодне повітря, різкі запахи, хімічні речовини, пил, тютюновий і будь-який інший дим. Слід пам'ятати, що швидка ходьба і фізичні заняття посилюють дихання, так що навіть у відносно теплу погоду навантаження на ніс зростає.
Не можна капати в ніс без призначення лікаря судинозвужувальні краплі більше терміну, рекомендованого в інструкції для медичного застосування в залежності від віку. Так як судинозвужувальні краплі здатні викликати звикання і синдром відміни, а також «рикошетний» нежить при застосуванні протягом 4-6 днів поспіль.
Можна користуватися краплями на основі ефірних масел, такими, як Пиносол, в тому числі дітям з 2 років. Ефірні масла сосни, м'яти та евкаліпта володіють протизапальними і антисептичними властивостями.
Можна промивати ніс солоною водою. Найкраще скористатися для цього спеціальними засобами, що продаються в аптеці, які благотворно діє на слизову оболонку носа, видаляє мікроби, пил, алергени, зайву слиз і кірки. Для хорошого ефекту промивати ніс треба не рідше 3 разів на день, використовуючи по 150-200 мл розчину на кожну ніздрю.



   2) Нежить у дітей
   Перевірити температуру і вологість повітря в приміщенні. У переважній більшості квартир в зимовий час (при працюючих батареях) повітря дуже сухе. Це вже само по собі діє дратівливо на слизову оболонку носа, тому повітря необхідно зволожувати за допомогою зволожувача. Температура в кімнаті не повинна бути занадто високою, оптимальні цифри 20-22 ° С. Приміщення необхідно регулярно провітрювати, виводячи при цьому дитину з кімнати.
Видаляти слиз з носа. Маленькі діти не можуть самостійно сякатися, через що слиз в носі накопичується і утруднює дихання. Тому у них необхідно використовувати відсмоктує пристрій для усунення слизу. Користуватися дорослими системами для промивання носа можна не раніше, ніж з 3 років.
Важливо не тільки знімати симптоми нежитю, а й лікувати його. В силу особливостей будови слизової носа дитини, всмоктування назального препарату відбувається швидше. Для дітей можна використовувати засоби на основі натуральних компонентів, наприклад, препарат Пиносол. Краплі і мазь підходять для лікування нежиті у дітей з 2-х років, спрей - з 3-х років. Пиносол не дратує слизову носа дитини, не сушить її і на відміну від судинозвужувальних крапель не викликає звикання. Пиносол дійсно лікує нежить, має протизапальну дію, а завдяки маслянистої основі, натуральні компоненти (ефірні масла і вітамін Е) зволожує слизову.
Вчасно видаляти аденоїди, якщо вони служать причиною нежиті, або сприяють його тривалого перебігу і частих рецидивів. Аденоїди можуть служити «розсадником» для безлічі патогенних бактерій, а також погіршувати загальний розвиток і зростання дитини.


   3) Алергічний нежить
   Уникати зустрічі з алергеном, що провокує нежить. Наприклад, якщо у вас алергія на пилок, не варто гуляти в саду під час цвітіння, нехтуючи нежиттю. Справа в тому, що довго поточний запалення може викликати більш серйозні проблеми з носом: поліпи, синусит, гіпертрофію і т.д. Якщо алерген (пилок, пил і т.п.) вже потрапили на навколишні предмети, наприклад одяг - якомога швидше видалити їх.
Як можна частіше промивати ніс 1% розчином солі для видалення потрапили в ніс аллергенов6. Робити це кожен раз ввечері перед сном.
Використовувати протиалергічні препарати II покоління, такі як Зодак (цетиризин). Не варто намагатися «перетерпіти» нежить: тривале запалення в носовій порожнині може викликати більш серйозні ускладнення - поліпи носа, гіпертрофію слизової оболонки, перехід алергії в більш важку форму.


   4) Хронічний нежить
   Звернутися до лікаря за точним діагнозом, при необхідності пройти консультацію ЛОРа.
Уникати пилу, диму та інших речовин, що провокують нежить і підсилюють його симптоми - точно так само, як і при всіх інших видах нежиті.
Не варто нехтувати регулярними промиваннями носа солоною водою при неможливості усунути причину нежиті.
Якщо нежить викликаний лікарськими препаратами, такими як оральні контрацептиви, препарати проти тиску та ін., То необхідно по можливості замінити їх на аналогічні, що не викликають нежить.
Якщо причина нежиті криється в іншому захворюванні, то в першу чергу треба постаратися якомога ретельніше лікувати його.
Якщо причина нежиті викликана тривалим застосуванням судинозвужувальних засобів, можна використовувати краплі на основі натуральних компонентів, як препарат Пиносол.
При хронічному нежиті можливе застосування комплексних крапель, таких як Пиносол. На відміну від судинозвужувальних засобів його можна застосовувати тривалий час, він не викликає звикання і надає поєднане протизапальну і антисептичну дію

06091999

Немає коментарів:

Дописати коментар