понеділок, 28 березня 2016 р.

Лікувальне харчування при травмах


   Цілюще живлення при травмах орієнтується локалізацією і вдачею травматичного дефекту. У усіх варіантах годування зобов'язане забезпечити ніяк не лише необхідності організму в харчових препаратах і енергії, проте і наростити його захисні сили, в критеріях раневого запалення і вірогідної інфекції, а ще прискорити загоєння зіпсованих тканин.


   При щелепно-зовнішніх травмах з порушенням актів жування і ковтання показана водяниста або напіврідка їжа (ніякі дієти), а потім. протерта, пюрированная, кашиг цеобразная їжа - дієти № 1а і 16. При помірному ураженні жувального агрегату дієти категорії № 1 мають усі шанси існувати застосовані з перших днів, а при широких травмах треба зондське годування. Отак іменована щелепна дієта рекомендовано нездоровим з порушенням жування, проте збереженням функції смоктання і ковтання. Нездорові приймають строчу через поїльник і гумову трубку. Їжа готується на базі дієти № 2 або 1 (при виразковій захворювання, гастритах), проте пропускається через м'ясорубку, розбавляється бульйоном (якщо бракує протипоказань), молокомЦчаем, прокип'яченою водою, відваром компоту і доводиться по густину водянистої сметани. Хліб дається у вигляді відмінно розмолотих сухарів, розбавлених відміченими більше рідинами. Хим склад і енергоцінність щелепної дієти підходять дієті № 1 або 2.'При щелепно-зовнішніх травмах є збочення смаку (їжа має можливість дивитися кислою або гіркуватою) і зниження голоду* тому при відсутності протипоказань в їжу дозволено додавати ті, що роблять краще особисті смаки хворобливого продукти, зокрема смакові. При тривалій безживній течії раневого процесу, обтяжило інфекцією в дієті нарощують зміст білку по 120 г (60-65 % -животного виникнення) і вітамінів. При щелепно-зовнішніх травмах краще застосовувати энпиты, особливо при потребі живлення через зонд або поїльник. В період лікування вживають дієту № 2 або 1 у вигляді буденних страв.

   При поразці горла і носоглотки призначають протерту, пюреподібну і напіврідку їжу. Особливо показані желеподібні страви, які при недотриманні акту ковтання проковтнулися краще, ніж водяниста їжа. Ліквідовують жаркі і прохолодні страви, гостру, солону, кислую їжу. Меню грунтується на базі дієт № 1а, 16 або 1, а в початковому періоді, при млосній течії -- на базі ніяких дієт. До складу дієт вступають парові м'ясні і рибні суфле і пюре, тонкопротертый сир, яєчка некруто, паровий омлет, холодець м'ясної цеженый, рибне бланманже, сметана, вершки, слизові супи, молочні протерті, напіврідкі каші, киселі, бланманже, муссы, фруктові і овочеві пюре, соки, відвар компоту І Т. Д. при травмі харчовий тракт, зокрема його опік луг і кислота, в 1-й 2-3 день для щажения уражених слизових оболонок надають лише водянисту їжу, потім 2-4 дні - кашкоподібну, пюрированную, у вигляді бланманже, а з 5 - 8 - г о дня рівномірно переходять на годування з невеликим автоматичним щажением. Слідчий, вживаються меню згідно виду ніяких дієт, а потім дієти № 1а, 16, 1 і далі № 2.

   При травмах органів абдомінальний порожнині годування зобов'язане забезпечити щажение уражених органів. У головному дієта грунтується отак адже, як і в післяопераційний період.

   При переломах кісток, особливо величезних трубчастих; годування зобов'язане сприяти прискоренню процесу зрощення кісток. При широких скелетних травмах в організмі на 60-75% збільшується розпад білку, особливо із-за рахунок білків мускул; і збільшується головною розмін. У цьому взаємозв'язку показана дієта з найвищим входженням білку (Сообразно- 130 г, 60%-животных), а ще кальцію (1 -1,5 г), фосфору (1,5-2,2 г) і вітаміну' Б. Особливе сенс в годуванні отримують молочні продукти, зокрема сир і сир, а ще яєчка, м'ясце, рибка. В цілях удосконалення розміну препаратів і для збалансованості меню треба одночасне підвищення в дієтах вітамінів С, А і категорії В. Вказаним потребам дає відповідь дієта № 11. При маленьких переломах призначають дієту № 15 з невеликим підвищенням змісту білку (110г) і кальцію.

Немає коментарів:

Дописати коментар