середа, 30 березня 2016 р.

Харчування при подагрі


   У базі подагри лежить пошкодження білкового обміну - розміну пуринів, ніби водить до збільшення вмісту сечової кислоти в крові і відкладення сечокислих солей (уратів) в суглобах. -Подагра Ніяк не зважає аліментарним .болезнью, проте лімітування пуринів в годуванні володіє профілактичний і цілющий сенс тому за межами і при загостренні захворювання.


   Пуринів спроможні м'ясце і рибка, особливо м'ясні субпродукти (мізки, печінка, нирки, язичок), ікра, оселедець, рибні консерви (сардини, - шпроти). З: рослинних продуктів пуринів порівняно чимало в бобових, підключаючи бадьорі стручки, грибах, багатобарвний капусті, шпинаті, арахісі. Спроможні пуринами кави, - чай, какао, шоколад, дріжджі. Мізерні пуринами молочні продукти, яйця, 1 хліб, манка, велика частина овочів, плодів і ягід.

   При подагрі за межами загострення показана дієта № 6 з маленьким обмеженням білків * тваринних жирів, натрію хлориду, раптовим обмеженням заможних пуринами і щавлевої кислотою товарів. М'ясо і рибу - споживають по 2-3 раз в тиждень в вареному вигляді, так як при варінні по 50% пуринів переходить в бульйон. У взаємозв'язку з сіім- протипоказані бульйони і соуси на м'ясних, рибних, грибних відварах. Якщо подагра змішується з ожирінням, дозволено застосовувати дієту № 8 з обмеженням по 100-150 г м'яса і риби і підвищенням чисельності молочних товарів. Якщо в лікарсько-профілактичних закладах відсутня дієта № 6, призначають стіл № 5 зі зменшенням в ньому вмісту м'яса і риби. При подагрі краще багате питво (по 2 л в день), якщо бракує протипоказань через через стан душевно-судинної системи і нирок. Можуть бути корисні розвантажувальні дні через рахунок молочних товарів, овочів, плодів, соків (див. «Розвантажувальні і особливі дієти») з підключенням по 1,5 - 2 л води в день. Зцілення голодом при подагрі шкідливо.

   При загостренні подагри ліквідують м'ясні та рибні продукти. Дієта складається з водянистими і напіврідкої їжі: молоко, кисломолочні напої, соки овочів і плодів, киселі, компоти, овочеві супи, рідкі каші, лужні мінеральні води.

Немає коментарів:

Дописати коментар