вівторок, 29 березня 2016 р.

Лікувальне харчування при туберкульозі


   Туберкульоз - це більшою мірою хронічна інфекція, при якій найчастіше уражені легені. Рідше стикається туберкульоз горла, кишечника, нирок, кісток я суглобів, шкіри. Для туберкульозу характерні властивості уражених органів, сюди входить і розпад тканин, і інтоксикація організму. При туберкульозі мають простір порушення обміну речовин, і функцій різних органів і систем, зокрема пригнічення функції органів травлення .. 

   Харчування при туберкульозі має забезпечити організм повноцінним лікувальним раціоном в умовах розпаду білків, зміщення в гіршу сторону розміну жирів і вуглеводів, відзначається також період підвищеної витрати вітамінів і мінеральних препаратів; 2) наростити опірність організму до інфекцій та інтоксикації; 3) сприяти нормалізації обміну речовин; 4) сприяти відновленню тканин, уражених туберкульозної інфекцією. Яким має бути харчування при туберкульозі в постільному режимі меню залежить від особливостей перебігу туберкульозу, супутніх хвороб, маси тіла хворого. При загостренні і постільному режимі досить 10,4-10,9 МДж (2500 - 2600 ккал) в день; при напівпостільному режимі - 11,3 - 12,2 МДж (2700-2900 ккал); при загасання загострення - 12,6-14,2 МДж (3000-3400 ккал). Хворим на туберкульоз легень з хронічним перебігом, особливо юного віку, при зниженому годуванні, в будинках відпочинку призначають дієту, енергоцінність якої на 15 - 25% більше фізичних норми - 13,8-15,1 МДж (3300-3600 ккал). Найвища енергоцінність меню ніяк не зважає Потрібної. Стрімка і велика надбавка маси тіла має можливість ніяк не підвищить, а погіршити становище хворобливого. У дієті має існувати ніяк не менше 100-110 г білка, а при виснаженні, млявому перебігу захворювання, розпаді тканин, загасання загострення - 120-140 г, з їх 55-60% -через рахунок тваринних продуктів. Високий вміст білка потрібно для заповнення його повишеннЬго витрати, відновлення тканин в джерелі інфекції, посилення захисних сил організму. При тяжкому перебігу захворювання З високою температурою потужної інтоксикацією чисельність білків стримують по 90 - 100 г, з їх 65%-тварини. Зміст жирів в дієті не повинно перевищувати 100 - 120 г, а при загостренні - 90 м Головні інформатори жирів - вершкове масло і жири молочних товарів, рослинні масла в природному вигляді. Однак слід перегружать1 дієту жирами, так як при цьому погіршується скорочений при туберкульозі голод, 'зробив йому болю травлення, в крові накопичуються продукти недостатнього окислення жирів. скільки углеводом в лікувальному харчуванні туберкульозу - в межах фізичних норми: 400-500 г, з їх 100-120 г за1 рахунок цукру, меду та інших цукристих товарів. При ожирінні, томному загостренні або неживому перебігу захворювання, алергії чисельність вуглеводів стримують по 250 - 350 г. При туберкульозі, особливо при лікуванні антибіотиками, зростає потреба у вітамінах. Щоб уникнути гіповітамінозу потрібно 'збагачення дієти новими овочами, плодами і їх соками, відваром шипшини, печінкою і т. Д. Меню зобов'язаний гарантувати достатню прибуття мінеральних препаратів, до цього тільки "кальцію і фосфору (особливо при кістково-суглобовому туберкульозі), заліза (особливо при кровотечах). Натрію хлорид традиційно ніяк не стримують, проте час від часу нарощують його чисельність по 20 г в день (при багатому потовиділенні, проносах, блювоті) або стримують аж по солі їжі (при затримці води в організмі). Тому змінюється чисельність вільної води в дієті: від звичайних 1,5 л по росту (2 -2,5 л) або обмеження (0,8 - 1 л). При неускладненому туберкульозі кулінарна переробка їжі обичния. Прийом їжі -5 раз в день. потрібно дуже змінити годування, виключити часту повторюваність страв в раціон. Всім головним зазначеним потребам дає відповідь дієта № 11, яку призначають при туберкульозі легенів у період нерізкого загострення або його загасання, при кістково-суглобовому туберкульозі, при туберкульозі лімфатичних вузлів. Варіанти дієти № 11 вживаються і при інших формах туберкульозу. 

   При загостренні туберкульозу легенів з високою температурою призначають дієту № 11 зниженої енергоцінності - 10,4-11,7 МДж (2500 - 2800 ккал) - через рахунок рівномірного зменшення вмісту білків, жирів і вуглеводів. Велика кількість продуктового 'комплекту зберігається, проте їжу надають більшою мірою протертою або вареної, ніби ніяк не ліквідує продукти і страви, що збільшують голод. 

   Режим годування - 6 разів на день невеликими дозами. Для вгамування спраги при сильному потовиділенні вживають воду з лимоном, розведені соки, морси, відвари шипшини, столові мінеральні води. 

   При плевриті з випотом дієту № 11 готують без солі, 2 - 3 г натрію хлориду видають на Пакши. Вільну рідина зменшують по 0,8 - 1 л. Для удосконалення смаку солі їжі вживають кислі овочеві та фруктові соки, оцет, 'лимонну кислоту, пряні овочі і спеції. 

   При туберкульозі кишкового тракту за межами загострення показана дієта № 11 з виключенням гострих, підсмажених, труднопереваріваемих товарів і страв, джерел сокирної клітковини. При загостренні їжу надають в протертому вигляді, зменшують енергоцінність через рахунок жирів і вуглеводів. Залежно від особливостей перебігу, переважання проносів або запорів призначають 1 з дієт категорії № 4 і 3. При наявності болів в животику показана на кілька днів дієта № 16. При явищах бродіння (здуття животика, достаток газів, пінистий кал) зменшують чисельність вуглеводів по 200 - 300 г, ліквідують сирі овочі і плоди, цілісне молоко, хліб з борошна зухвалого помелу, картопля. 

   При туберкульозі горла надають протерту і желеподібну їжу: протерті супи, молочні водянисті каші, м'ясні, овочеві і фруктові пюре, яйця всмятку, омлети, суфле, сметану, вершки, муси, консервовані продукти дитячого та дйетіческбго годування. Заборонені зовсім прохолодна і гаряча їжа, гострі, мариновані, квашені продукту. 

   Харчування при туберкульозі показана дієта № 11 дивитися з високим вмістом легкозасвоюваних білків, кальцію і фосфору через рахунок молочних товарів, а ще вітамінів, в тому числі вітаміну D. Для уникнення запорів при тривалому постільному режимі в дієту потрібно підключати продукти, що сприяють спорожнення кишкового тракту.

Немає коментарів:

Дописати коментар